Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Shoot_it: Χρυσό βραβείο για ελληνικό animation στο Χονγκ Κονγκ

Στιγμιότυπο από το μικρού μήκους animation “The gullible kiss of Mr. Patokos” 
Οι ελληνικές διακρίσεις στο εξωτερικό συνεχίζονται μέσα από τη δουλειά του Αλέξανδρου Αποστολάκη ο οποίος στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Mobile Festival ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Χονγκ Κονγκ και απέσπασε το χρυσό βραβείο για το animation «The Gullible Kiss of Mr Patokos».
Στις 26 Μαρτίου στο Χονγκ Κονγκ ένας Έλληνας καλλιτέχνης κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του μέσα από την animated ταινία του μικρού μήκους:«The Gullible Kiss of Mr Patokos».
Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Αποστολάκη ο οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό φεστιβάλ φωτογραφίας και ταινιών μικρού μήκους, shoot_it στο 5ο Διεθνές Mobile Festival (HKIMFA).
Η υπερρεαλιστική ιστορία αγάπης που εμπνεύστηκε ο Αλ. Αποστολάκης και έχει ως κεντρικό θέμα τον έρωτα και την αυτοπροβολή στους γύρω μας κατάφερε, με την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, να διακριθεί και να αποσπάσει το Χρυσό Βραβείο Animation.
Ο νεαρός animater σε συνέντευξη που παραχώρησε στο elculture.gr αναφέρει ότι: «Η φύση της ταινίας είναι καθαρά συμβολική και όλα τα στοιχεία που την αποτελούν πέρασαν αυθόρμητα στο χαρτί.
Αργότερα, καθώς η εμψύχωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, παρατήρησα για πρώτη φορά ότι ο συμβολισμός, σε οποιαδήποτε μορφή ελεύθερης έκφρασης, είναι κάτι παραπάνω από αυτό που και ο ίδιος ο εκφραστής αντιλαμβάνεται».
Τη δεύτερη μεγάλη διάκριση του φεστιβάλ, το Golden Drama Award, κέρδισε η συμμετοχή του Ισραήλ, "Contacts" των Yogev Yefet και Nir Berger.  Μια ταινία που δείχνει πόσο μπορεί μια εφαρμογή όπως το WhatsApp να επηρεάσει μια σχέση.
Στιγμιότυπο από το μικρού μήκους animation “The gullible kiss of Mr. Patokos” 
Τι είναι το shoot_it:
Το shoot_it είναι φεστιβάλ φωτογραφίας και ταινιών μικρού μήκους, βασισμένος στη δημιουργική χρήση του κινητού τηλεφώνου ως μέσο έκφρασης.
Διεξάγεται για 6η συνεχή χρονιά με επιτυχία προβάλλοντας τις καλύτερες συμμετοχές του σε διεθνή κινηματογραφικά events, όπως τα Διεθνή βραβεία Κινητών για  ταινίες μικρού μήκους του Χονγκ Κονγκ, Βερολίνου και Πράγας αλλά και του δικού μας φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.
Παράλληλα φροντίζει να αναδεικνύει τις καλύτερες συμμετοχές στην κατηγορία φωτογραφίας, διοργανώνοντας εκθέσεις φωτογραφίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια,  έπειτα από αίτημα των δημιουργών άνοιξε τον κύκλο των συμμετοχών του σε μια ακόμα κατηγορία ταινιών μικρού μήκους, το animation.
Κριτήριο επιλογής τους είναι η ικανότητά τους να πουν την ιστορία τους μέσα από την περιορισμένη οθόνη του κινητού.
πηγές:

1 σχόλιο:

  1. Μ' αρέσουν πολύ τα έργα τέχνης που μιλούν με συμβολισμούς, είμαι περίεργη να το δω!
    Η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να μπορέσει να εκφραστεί καλλιτεχνικά και να μοιραστεί το έργο του χωρίς μεσάζοντες. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή